Hoe bereid je je voor op een podcastinterview?

Hoe bereid je je voor op een podcastinterview?

Hoe bereid je je voor op een podcastinterview?

Inmiddels is het maken of beluisteren van een podcast razend populair. Op verschillende platformen kom je dit medium tegen en het biedt voor zowel bedrijven als consumenten veel mogelijkheden. Via podcasts kun je verhalen vertellen, kennis delen, ervaringen uitwisselen en voor entertainment zorgen. Maar wat als je wordt uitgenodigd om te gast te zijn in een podcast? Hoe bereid je je hier op voor? Wat kun je beter wel en niet doen? Lees verder voor een aantal handige tips!

1.  Voorbereiding is alles

Vraag vooraf aan de host waar het gesprek in grote lijnen over gaat. Welke onderwerpen komen aan bod? Wat is de opbouw van de podcast? En welke vragen worden er gesteld? Door vooraf zo veel mogelijk informatie over het gesprek in te winnen, kun je je voorbereiden waar nodig. Wanneer je uitgenodigd bent om over jouw bedrijf, product of ervaringen te vertellen, is het belangrijk dat je voor ogen hebt wat jouw boodschap is. Zo heb je een houvast en nét wat meer invloed op het gesprek. Ook is het verstandig om vooraf al een aantal podcasts van de host bij wie je te gast bent te luisteren, zodat je de stijl van het gesprek een beetje kent.

2.  Drink geen koffie of melk

Ben jij niks waard zonder een bakkie pleur? Of start jij de dag altijd met een glas melk? De dag dat jij te gast bent in een podcast kun je het maar beter op water of thee houden. Voor een optimale stem is het namelijk belangrijk geen koffie of melkproducten te nuttigen. Dit kan zorgen voor een onaangenaam stemgeluid. En dat wil je natuurlijk niet 😉

Ook tijdens het gesprek kun je het het beste bij water houden. Mocht de host geen glas water voor je hebben klaargezet – wat in de meeste gevallen wel zo is – vraag hier dan vooraf om. Na een tijdje in gesprek te zijn, kan je een droge mond krijgen en dit praat niet lekker. Let op: als je een slok neemt, doe dit dan even van de microfoon af. Zo voorkom je smakkende of slurpende geluiden tijdens de podcast.

3.  Geen reclamepraatje

Het is belangrijk om te weten dat een podcast géén reclamezuil is. Via een podcast willen mensen een authentiek verhaal horen. De kans is groot dat jij wordt uitgenodigd om te vertellen over je expertise, niet over je bedrijf of product. Natuurlijk wordt de naam van jouw bedrijf ook genoemd, maar dit is slechts bijzaak. Pas dus op dat je geen reclamepraatje gaat houden!

4.  Telefoon op stil

Een open deur, maar we noemen ‘m toch maar: zet je telefoon op stil! Er is niets vervelender dan een telefoon die afgaat midden in een opname. De host kan dit er later ook uitknippen, maar ideaal is het niet. Het werkt namelijk enorm afleidend: het gesprek valt stil en je moet nadenken waar je gebleven bent. Zonde, zeker als je nét in een goede flow zit.

5.  Leg alles visueel uit

In sommige gevallen wordt een podcast gefilmd, maar niet iedereen kiest hiervoor. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat de luisteraar jou niet ziet. Probeer alles visueel uit te leggen en als je iets aanwijst, benoem dan wat je aanwijst. Zo weet de luisteraar waar je het over hebt!

CK Bouwcast

Ken je onze eigen podcast al? De CK Bouwcast is dé podcast die bouw en communicatie samenbrengt. Deze podcast is er voor iedereen die zich in de bouwwereld bevindt: van directeur tot communicatieadviseur en van HR-manager tot projectleider. Elke aflevering behandelen we een nieuw onderwerp dat samenhangt met bouw & communicatie. Beluister ‘m nu via je favoriete podcastkanaal!

Meer weten?

Met deze tips ga je extra scherp de opname in!  Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op!

Geschreven door Laura