De juiste tone-of-voice bij het schrijven van content

De juiste tone-of-voice bij het schrijven van content

In de huidige (online)wereld is het niet alleen belangrijk wát je zegt, maar minstens zo belangrijk hóe je het zegt. De juiste tone-of-voice kan hier het verschil in maken. Maar wat houdt een tone-of-voice precies in en hoe zet je dit optimaal in bij je content? Je leest het in deze blog.

Wat is een tone-of-voice?

De tone-of-voice is de manier waarop je communiceert met je doelgroep. Het gaat om de stijl, houding en persoonlijkheid van je woorden. Het is belangrijk dat je tone-of-voice consistent is en aansluit bij de waarden en het imago van je bedrijf.

Hoe bepaal je de juiste tone-of-voice?

Het bepalen van de juiste tone-of-voice begint met het vergaren van kennis van je bedrijf en je doelgroep. Hieronder volgen enkele stappen om je op weg te helpen:

  1. Ken je bedrijf: wat zijn de kernwaarden van je bedrijf? Oftewel: waar staat je bedrijf voor? Door deze waarden te implementeren in je tone-of-voice is de basis gelegd. En zoals met alles: het fundament is van groot belang.
  2. Ken je doelgroep: wie is je doelgroep? Wat zijn hun verwachtingen en behoeften? Het is belangrijk dat de tone-of-voice aansluit op hun interesses en manier van communiceren. Een jonge doelgroep vraagt bijvoorbeeld om een andere benadering dan een zakelijke doelgroep;
  3. Analyseer de concurrentie: kijk hoe je concurrenten communiceren. Dit kan je helpen om onderscheidend te zijn en te zien wat wel en niet werkt binnen jouw sector;
  4. Definieer je doelstelling: wil je bijvoorbeeld informeren, instrueren, opiniëren, overtuigen, activeren of amuseren? Dit is bepalend voor jouw manier van schrijven.

Praktische tips voor een effectieve tone-of-voice

  • Consistentie: zorg ervoor dat je tone-of-voice consistent is voor alle kanalen en soorten content. Dit versterkt de herkenbaarheid van je bedrijf;
  • Pas aan waar nodig: hoewel consistentie belangrijk is, moet je tone-of-voice ook flexibel zijn om aan te passen aan verschillende situaties en platforms;
  • Test en leer: experimenteer met verschillende stijlen.

Dus, resumé: de juiste tone-of-voice bij het schrijven van content is essentieel voor het opbouwen van een sterk en herkenbaar bedrijf. Het helpt om je boodschap duidelijk over te brengen, vertrouwen te winnen en een emotionele connectie te maken met je doelgroep. Door je merkwaarden en doelgroep goed te begrijpen, kun je een tone-of-voice ontwikkelen die echt impact maakt!

Contact

Heb je ondersteuning nodig om dit op te zetten voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen!

Geschreven door Jessy Wissing