Interne communicatie: waarom een intranet jouw communicatie versterkt!

Interne communicatie: waarom een intranet jouw communicatie versterkt!

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de uitdrukking “extern winnen is intern beginnen”. Interne communicatie zijn alle vormen van communicatie binnen een organisatie. Het is dan ook dé key tot succes voor je onderneming. Als je organisatie groeit, groeit de communicatiebehoefte mee. Maar hoe houd je dit alles efficiënt en overzichtelijk?

Een centraal knooppunt voor jouw digitale communicatie

Onderzoek van het Nederlandse bureau Motivaction wijst uit dat wanneer medewerkers veel thuiswerken, de onderlinge communicatie aanzienlijk vermindert. En dan hebben we het niet alleen over het dagelijkse praatje bij de koffieautomaat. Zeker wanneer het een groot bedrijf betreft, is het belangrijk om een centrale plek te hebben waar je onmisbare informatie voor alle medewerkers kunt delen. Met verschillende digitale tools verspreid over meerdere kanalen wordt interne communicatie al snel een kluwen van draden. Intranet, nieuwsbrieven, e-mails, WhatsApp. Elk heeft zijn eigen stroom van berichten. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er tijd om al die kanalen bij te houden? Het constant checken van al die inboxen slurpt al snel meer tijd op dan je lief is.

De voordelen van een intranet:

Wil je jouw (digitale) communicatie overzichtelijk en toegankelijk houden voor je medewerkers? Bundel die communicatie dan op één centrale digitale ontmoetingsplek. Maar waarom zou je nog meer kiezen voor een intranet? Nou, hier zijn een paar redenen:

 1. Betere communicatie en samenwerking
  Medewerkers hebben toegang tot dezelfde online omgeving. Hier kunnen ze elkaars planning bekijken en berichten sturen. Weg met al die losse documenten en communicatie-apps; het samenwerken gaat een stuk vlotter zo. Doordat alles op één plek staat en makkelijk toegankelijk is, kunnen medewerkers efficiënter werken en meer gedaan krijgen.
 1. Meer kennisdeling
  Op een intranet deel je in een handomdraai essentiële informatie, zoals een demonstratie van het nieuwe kassasysteem of relevante updates voor de hele afdeling. Het bevordert niet alleen kennisdeling en samenwerking, maar maakt ook het uitwisselen van informatie binnen de organisatie een fluitje van een cent. Via intranet delen medewerkers moeiteloos kennis en informatie met elkaar, waardoor iedereen op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Bovendien biedt intranet de mogelijkheid voor medewerkers om gemakkelijk samen te werken aan projecten en documenten, wat de teamproductiviteit ten goede komt.
 1. Betere onboarding
  Op het intranet vinden nieuwe medewerkers een uitgebreide bron van informatie die hen ondersteunt bij een fijne start in hun nieuwe rol. Van instructievideo’s die hen door alle procedures leiden tot het personeelshandboek met belangrijke richtlijnen en het altijd actuele werkrooster. Door deze centrale hub van informatie kunnen nieuwe krachten snel hun weg vinden in het bedrijf, waardoor ze sneller integreren.
 1. Meer veiligheid en privacy
  Het intranet biedt een veilige omgeving doordat het afgesloten is van externe toegang. Op deze manier zijn gegevensbescherming en privacy gewaarborgd. Dit betekent dat gevoelige informatie binnen de organisatie blijft en niet blootgesteld wordt aan externe. Medewerkers kunnen met een gerust hart communiceren en samenwerken, wetende dat hun informatie veilig is en alleen zichtbaar is voor geautoriseerde gebruikers binnen de organisatie.

Wil je zelf de kracht van intranet ervaren? Of heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de interne communicatie binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen!

Geschreven door Jessy Wissing