Videomarketing: de vijf belangrijkste trends van dit moment

Videomarketing: de vijf belangrijkste trends van dit moment

Videomarketing: de vijf belangrijkste trends van dit moment

Videomarketing is populairder dan ooit! En dat is niet zonder reden: video trekt- én behoudt de aandacht op je social mediakanalen of op je website. Ook blijft een goede video – in tegenstelling tot stilstaand beeld – beter hangen in het geheugen. Deze succesvolle tool blijft in ontwikkeling. Ben jij klaar om jouw videostrategie een boost te geven? Speel dan in op de nieuwste videotrends! In deze nieuwe editie van ‘Krachtvoer’ zetten wij de vijf belangrijkste trends voor je op een rij.

Trend 1: Do it yourself

Het is lange tijd lastig geweest om zelf goede video’s te maken. De kwaliteit van de camera op je smartphone was niet goed genoeg of het bewerkingsprogramma was te moeilijk om te begrijpen. Met de komst van betere camera’s en laagdrempelige (gratis) editing apps is het steeds makkelijker om je eigen video’s te schieten én te bewerken! Ook de mogelijkheden binnen social media platformen – zoals Instagram Reels en YouTube shorts – maken het heel makkelijk om video’s met je smartphone op te nemen. Deze mogelijkheden zijn hier namelijk speciaal voor ontwikkeld. Het in beeld brengen van jouw verhaal is één van de meest effectieve manieren om jouw klanten aan je te binden. Door het verhaal vanuit jouw eigen ervaring te brengen, bekijken klanten het vanuit jouw perspectief. Dit resulteert in meer begrip. Op deze manier zorgen video’s voor een echte connectie tussen jouw merk en de klant.

Trend 2: Silent video’s

Bij een video hoort geluid, toch? Niet altijd! Op veel verschillende plekken scrollen mensen door hun tijdlijn heen. Van drukke openbare plekken tot stiltecoupés en van klaslokalen tot meetings. Niet iedereen zit op dit soort momenten te wachten op een video met geluid. Een video waarbij het geluid plots aan gaat, zorgt voor een negatieve reactie bij kijkers. Daarom focussen marketeers zich op het optimaliseren van geluidloze video’s. Zonder geluid is het soms lastig om de aandacht van de kijker vast te blijven houden. Verwerk korte statements of ondertiteling in de video, zodat kijkers weten waar de video over gaat. Kijksucces gegarandeerd!

Trend 3: Video shorts

Natuurlijk blijven video’s mét geluid ook nog steeds populair in 2022. Videocontent op TikTok, Instagram (reels en stories) en YouTube shorts zijn zeer geliefd bij een groot publiek. Bij deze – 15 tot 20 seconden durende – verticale video’s draait het om het kiezen van de juiste muziek. Naast het meedoen aan challenges, worden deze video’s gebruikt voor meerdere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan try-outs en tutorials. Deze video’s kun je gemakkelijk via het platform zelf maken én editen. Dit maakt het inzetten van videocontent voor jouw contentstrategie eenvoudig en laagdrempelig.

Trend 4: User generated content

Betere camera’s op smartphones én gratis bewerkingsmogelijkheden hebben nog een voordeel. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw klanten is het gemakkelijker om video’s te maken en te delen. Zet je klanten in om hun ervaringen met jouw merk te delen. Zie het als een visuele review die zorgt voor meer vertrouwen in je merk bij (potentiële) klanten. Het verzamelen van user-generated content heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het ervoor dat een video op meerdere kanalen geplaatst wordt; zowel de kanalen van jouw klanten als jouw bedrijfskanaal. Ook kan user-generated content bijdragen aan het bouwen van een community. Of het moeilijk is om aan user-generated content te komen? Helemaal niet! Zet er een incentive tegenover of start op TikTok of Instagram Reels een challenge!

Trend 5: Videomarketing & AI

De mogelijkheden op het gebied van bewegend beeld gaan razendsnel. Niet alleen om beelden te bewerken maar ook om beelden te manipuleren. Het manipuleren van beeld is mogelijk door AI (Artificial Intelligence). Misschien klinken AR/VR video’s je al bekend in de oren. Zeker nu we meer thuiszitten dan ooit is AR en VR een passende oplossing voor marketeers. Denk bijvoorbeeld aan de app van IKEA, waarmee je een meubel virtueel in je huis kunt plaatsen. Naast AR/VR zijn ook faceswaps al langer bekend. Met de verbetering van AI-technieken is nu ook deepfake mogelijk; het creëren van beelden, geluiden en teksten. Het is bij deze techniek vooral belangrijk dat het niet ingezet wordt voor de verkeerde doeleinden. Het ziet er namelijk erg realistisch uit. Gelukkig kun je AI-technologie ook inzetten om jouw video sneller te bewerken. Dit scheelt je uren tijd én een eventuele greenscreen studio.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om videomarketing te integreren in jouw contentstrategie. Houdt bij het maken van deze keuze altijd jouw doelgroep in het achterhoofd. Een video plaatsen op social media is leuk, maar moet altijd een doel hebben en aansluiten bij de behoefte van jouw doelgroep. Heb je advies of hulp nodig bij het maken van videocontent? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bronnen:
Frankwatching, Marketinginsidergroup en Promotionfilm.

Geschreven door Merel Peters