Inclusieve vacatureteksten schrijven: 5 tips om je op weg te helpen!

Inclusieve vacatureteksten schrijven: 5 tips om je op weg te helpen!

Inclusieve vacatureteksten schrijven: 5 tips om je op weg te helpen!

Wil jouw organisatie nieuwe collega’s aantrekken? En vind je inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer belangrijk? Dan kan het schrijven van inclusieve vacatureteksten hierbij helpen! Specifiek taalgebruik kan werkzoekende ontmoedigen om te solliciteren en daar wil je – zeker in tijden van personeelstekort – geen potentiële kandidaten door mislopen. Maar hoe schrijf je een inclusieve vacaturetekst? En waar moet je allemaal op letten? In deze blog geven we 5 tips!

Tip 1: voorkom (onbewuste) discriminatie

Discrimineer niet! Klinkt logische hé? Toch komt het (onbewust) nog regelmatig voor in vacatureteksten. Dat gebeurt voornamelijk op grond van leeftijd en gender. Sommige werkgevers zoeken bijvoorbeeld naar “een student die een bijbaan zoekt” in hun vacatures. Wist je dat het strafbaar is om dit soort termen te gebruiken? Vermijd daarom woorden als jong, oud, scholier en student. Kies daarom voor woorden als ‘junior’ en ‘senior’, deze woorden leggen de nadruk op de functie in plaats van op de leeftijd van een kandidaat.

Ook het maximaal aantal jaren werkervaring mag je officieel niet vermelden in je tekst, maar het minimaal aantal jaren wél. Genderdiscriminatie komt ook veel voor door het gebruik van meer vrouwelijke of mannelijke woorden. Zorg voor een goede combinatie van beide. Twijfel je over het juiste woord? Gebruik dan het vrouwelijk woord. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen afschrikken van het gebruik van veel mannelijke woorden in vacatureteksten, terwijl dat andersom nauwelijks het geval is. Laat daarnaast woorden als ‘man’ of ‘vrouw’ achterwege en kies genderneutrale woorden als talent, kandidaat, persoon en collega.

Tip 2: zorg dat mensen zich herkennen in de vacature

Stel je veel functie-eisen in je vacatureteksten? Dan zullen minder kandidaten zich hierin herkennen. Probeer je daarom te beperken tot de meest essentiële eisen voor de desbetreffende functie. Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze 100% aan de gewenste functie-eisen voldoen. Dus: hoe minder hoe beter! Focus je bij het opsommen van de eisen vooral op waarom het belangrijk is dat een kandidaat de genoemde vaardigheden beheerst. Tip: Kies voor maximaal vijf functie-eisen. Zo houd je de lijst kort én krachtig!

Tip 3: wees concreet en eerlijk

Hoe weet je of jouw vacatureteksten concreet en eerlijk zijn? Dat weet je door het gewenste gedrag van de potentiële kandidaat te benoemen in plaats van de eigenschappen. Waarom? Omdat iedereen een eigenschap op zijn eigen manier interpreteert. Gebruik bijvoorbeeld niet de zin “je bent stressbestendig”, maar bijvoorbeeld “in drukke tijden houd jij je hoofd koel’’. Voorkom “een fulltime dienstverband met mogelijkheden” en kies voor “een dienstverband voor 40 uur in de week, met optie om parttime te werken”.

Tip 4: houd rekening met de belevingswereld van een diverse groep

Vermeld je in jouw vacatureteksten dat er elke vrijdagmiddag borrels zijn? Of dat werknemers graag samen de kroeg in gaan? Het geeft de vacature een persoonlijk tintje én laat zien in welke bedrijfscultuur iemand komt te werken. Daar is op zich niks mis mee, maar wees hier wel kritisch op. Het kan een persoon – die bijvoorbeeld geen alcohol drinkt – namelijk afschrikken om te solliciteren. Denk daarom goed na over hoe je dit formuleert. Kenmerken die een diverse groep wél aanspreekt zijn bijvoorbeeld aandacht voor coaching of uitgebreide verlof mogelijkheden. Zorg daarnaast dat het taalgebruik voor iedereen begrijpelijk is, vermijd spreekwoorden en houd zinnen lekker kort.

Tip 5: schreeuw inclusiviteit van de daken

De laatste tip is om te laten zien dat inclusiviteit leeft in je organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door een diversiteitsstatement aan je vacaturetekst toe te voegen. Hierin geef je aan waarom je het als organisatie belangrijk vindt om divers talent aan te trekken, en hoe je een werkomgeving creëert waarin iedereen zich thuis voelt. Gebruik een combinatie van beeld en tekst om te laten zien dat jullie inclusie echt omarmen.

Deze tips helpen je op weg om inclusieve vacatures te schrijven. Kan je hier hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op.

Geschreven door Roos