Praat Nederlands met me: 7 tips om jouw juridische teksten begrijpelijk te maken voor iedereen
Ofschoon, benevens, sedert, achten, abusievelijk. Voor juristen kinderspel. De gemiddelde Nederlander heeft daarentegen meer moeite met het begrijpen van deze begrippen. Toch kom je ze regelmatig tegen in bijvoorbeeld contracten, overeenkomsten en algemene voorwaarden. Best gek, toch? Want ook een lezer zonder juridische achtergrond wil dit soort documenten graag begrijpen. Tijd voor verandering dus! Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat lees je in deze blog!
Ingewikkelde juridische taal: een eeuwenoud probleem
De geschiedenis van het recht en juristen gaat al terug naar de periode voor Christus. Juridische taal wordt voornamelijk gebruikt voor de formulering, het behoud, de verduidelijking en de toepassing van de regels die de samenleving moet naleven. Noodzakelijk, maar voor niet-juristen vaak lastig te volgen. Zo merkte de taalcommissie van de Nederlandse Juristen Vereniging al in 1912 op dat de rechtstaal te ingewikkeld was.
Een traditie én tactische zet
Waarom zijn de meeste juridische teksten dan nog steeds onbegrijpelijk voor de gewone mens? Onder andere doordat het huidige Nederlandse privaatrecht nog teruggrijpt naar het Romeinse recht. Het is traditie. De schrijfwijze wordt al jaren doorgegeven en wetteksten staan nou eenmaal vol met ingewikkelde termen en zinsconstructies. Daarnaast zijn mensen sneller onder de indruk van moeilijke woorden. Bedrijven zetten juridische taal dus ook wel eens tactisch in.
Hoe maak je jouw juridische tekst begrijpelijk?
Toch zijn wij van mening dat het belangrijk is dat juridische documenten begrijpelijk zijn voor iedereen. Hoe je dat doet? Met deze 4 tips schrijf je jouw juridische teksten in begrijpelijke taal:
- Houd je doelgroep voor ogen. Wil je een grote groep bereiken? Dan zit je met B2-niveau altijd goed.
- Vermijd ouderwetse woorden en uitdrukkingen en vervang moeilijke woorden voor toegankelijkere alternatieven. Is er geen passend alternatief te vinden? Leg een ingewikkelde term dan uit. Zo blijft de tekst begrijpelijk.
- Laat een passieve schrijfstijl achterwegen en maak actieve zinnen. Dat leest een stuk prettiger!
- Plaats wat vaker een punt in plaats van een komma. Soms kan je overbodige bijzinnen zelfs helemaal schrappen. Zo houd je je tekst lekker kort en bondig.
Eenvoudige taal, juridisch kloppend
Zijn de teksten in eenvoudige taal nog wel juridisch kloppend? Ja, natuurlijk! Zo lang de inhoud hetzelfde blijft, dekt jouw juridische tekst nog steeds dezelfde lading. Het enige verschil is dat de lezer nu ook begrijpt waar je het over hebt. Wel zo fijn toch?!
Heb je hulp nodig bij het vereenvoudigen van jouw juridische teksten? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag!
Bronnen: Frankwatching
Geschreven door Roos